Chai (चाय) vol dir te en hindi, però normalment quan a Europa parlem del chai ens referim al masala chai, és a dir, te amb espècies. Pel que he llegit se n'hi posen de molts tipus i en moltes combinacions diferents, depenent de la zona i dels gustos de cadascú. Jo us parlaré del chai que m'ha preparat la Sukeshi, la meva professora d'hindi i originària de Gujarat.
El chai és una beguda molt habitual a l'Índia, el pots prendre a totes hores pel carrer de la mà dels chai wallahs, els venedors ambulants de te.
llet
te (en aquest cas faré servir te negre de la marca Taj Mahal de Brooke Bond)
gingebre
sucre
cardamom
Primer es posa mitja tassa d'aigua a escalfar en una olla amb el te (una cullerada per persona). S'hi tira el sucre (una culleradeta de cafè) i les espècies, en aquest cas un trosset de gingebre matxacat amb unes tenalles (també es pot ratllar) i un polsim de cardamom. Per cert, el cardamom no el venen en pols sinó les llavors senceres, després a casa es pot esmicolar amb els dits o inclús triturar. Quan bulli, s'hi tira la llet (mitja tassa). Hem de deixar que torni a arrencar el bull, i deixar-lo bullir uns minuts més. Finalment es serveix filtrant-lo amb un colador fi.
El chai és una beguda molt habitual a l'Índia, el pots prendre a totes hores pel carrer de la mà dels chai wallahs, els venedors ambulants de te.
2 comentaris:
El Jose ja té la recepta del chai per la mà, amb unes mides concretes per a dues persones:
aigua: 2/3 parts d'una tassa
llet: 4/3 parts d'una tassa
te: 1,5 culleradetes
sucre: 1 culleradeta ben plena
cardamom: un bon polsim
gingebre: una polsada que esclafa amb la part de dins de les tisores.
La Shraddha l'altre dia va preparar un te molt perfumat i agradable amb ginebre i herba llimona (lemongrass en anglès o citronela en castellà). Bàsicament és el mateix procediment però tallant l'herba llimona a trossets i afengint-la primer a l'aigua perquè deixi anar tot el seu aroma.
Publica un comentari a l'entrada