06 de març 2012

Chai

Chai (चाय) vol dir te en hindi, però normalment quan a Europa parlem del chai ens referim al masala chai, és a dir, te amb espècies. Pel que he llegit se n'hi posen de molts tipus i en moltes combinacions diferents, depenent de la zona i dels gustos de cadascú. Jo us parlaré del chai que m'ha preparat la Sukeshi, la meva professora d'hindi i originària de Gujarat.


llet
te (en aquest cas faré servir te negre de la marca Taj Mahal de Brooke Bond)
gingebre
sucre
cardamom

Primer es posa mitja tassa d'aigua a escalfar en una olla amb el te (una cullerada per persona). S'hi tira el sucre (una culleradeta de cafè) i les espècies, en aquest cas un trosset de gingebre matxacat amb unes tenalles (també es pot ratllar) i un polsim de cardamom. Per cert, el cardamom no el venen en pols sinó les llavors senceres, després a casa es pot esmicolar amb els dits o inclús triturar. Quan bulli, s'hi tira la llet (mitja tassa). Hem de deixar que torni a arrencar el bull, i deixar-lo bullir uns minuts més. Finalment es serveix filtrant-lo amb un colador fi.


El chai és una beguda molt habitual a l'Índia, el pots prendre a totes hores pel carrer de la mà dels chai wallahs, els venedors ambulants de te.

2 comentaris:

Na Galaena ha dit...

El Jose ja té la recepta del chai per la mà, amb unes mides concretes per a dues persones:

aigua: 2/3 parts d'una tassa
llet: 4/3 parts d'una tassa
te: 1,5 culleradetes
sucre: 1 culleradeta ben plena
cardamom: un bon polsim
gingebre: una polsada que esclafa amb la part de dins de les tisores.

Na Galaena ha dit...

La Shraddha l'altre dia va preparar un te molt perfumat i agradable amb ginebre i herba llimona (lemongrass en anglès o citronela en castellà). Bàsicament és el mateix procediment però tallant l'herba llimona a trossets i afengint-la primer a l'aigua perquè deixi anar tot el seu aroma.