12 d’abril 2012

Jeera rice

A casa moltes vegades es fa arròs basmati passat per la paella amb ceba, cansalada i panses per acompanyar els plats de carn. Doncs bé, es veu que el jeera rice (arròs amb comí) n'és la versió índia. Clar, aquesta no conté bacon, ni panses... però la cuina és a gust de cadascú així que jo us poso aquí la meva versió tal com l'he cuinat avui.


He posat en remull l'arròs (un arròs basmati d'aquells tan llargs) una estona abans i ara l'he posat a bullir a l'olla amb sal i una fulla de llorer indi. Mentrestant en una paella escalfem oli de cacauet (o del que sigui!) i hi tirem un bon grapat de llavors de comí (també es pot posar la fulla de llorer a l'oli en comptes de a l'olla). Després hi tirem un o dos bitxos secs tallats a trossos, ceba tendra i gingebre ben trossejats (els indis fan una pasta amb all i gingebre que afegeixen a tots els plats talment com nosaltres fem el sofregit amb ceba, però com que el Jose és intolerant a l'all aquest mai el menciono...). Ara toca tirar-hi una mica de cansalada (variació), potser unes panses (variació) o uns anacards També unes fulles de coriandre trossejades, o potser de menta, o de curri. Siguem creatius! A aquestes altures l'arròs ja hauria d'estar a punt, perquè quan es tiren les espècies no es poden deixar molta estona (no més d'un minut) perquè es torren. Dit això, hi tirem una culleradeta de comí en pols. També hi podem afegir una mica de cúrcuma (tumeric), pebre i sal (si no hi hem posat cansalada), canyella... I per fi l'arròs! Remenem bé perquè s'impregni amb totes les olors i ja es pot servir, ben calentó i acompanyat d'una raita o de curd per rebaixar el picant.

Investigant per internet es veu que el plat també es pot dir jeera pulao/pilaf, però no seria ben bé el mateix perquè l'arròs del pilaf es cuina a la paella, ben tapada i amb aigua (talment una paella).