13 de juny 2012

Salmorejo

Una recepta de salmorejo treta del bloc de l'Alberto (Alberto y su cocina). Arran d'aquesta vaig dedicar una tarda a fer una investigació seriosa sobre el salmorejo i la seva relació amb el gaspatxo. Les conclusions son les següents: el salmorejo duu pa (molt de pa, he arribat a trobar receptes que posaven 1/2 kg de pa per 1 de tomàquets) i ja, i el gaspatxo, en canvi, ha de quedar líquid i el que duu és la resta d'ingredients (cogombre, pebrot) però no pa (a no ser que vulguem que ens quedi un "gasparejo"). I les quantitats? Ai, les quantitats. A cada recepta son diferents! És per això que el millor, crec jo, és anar-l'ho tastant...

oli d'oliva verge (3 cullerades?)
vinagre de Xerès (1 cullerada?)
sal
pa sec (1/2 pav -> pa indi de la mida d'un puny gros)
tomàquet (3 o 4)
(mig all)

Remullem el pa sec amb aigua una estona abans i l'escorrem abans de posar-lo al recipient on el triturarem amb la resta d'ingredients. Ho triturem tot. Hem d'obtenir una textura cremosa i de color ataronjat. Filtrem la pasta amb un xino. I el guardem a la nevera a l'espera de ser devorat.

Per acompanyar-lo, és típic l'ou dur tallat a trossets i les virutes de pernil salat.